Her bel fıtığında ameliyat gerekir mi?

12/14/2018 0
bel-fitigi.jpg

Her bel fıtığı ameliyat gerektirmez. Bel fıtıklarının çok azı ameliyat gerektirir. Ancak ameliyat edilmesi gerekiyorsa da bir an önce bu operasyonun gerçekleşmesi lazım.

Çünkü olası gecikmeler çok ciddi sağlık problemlerine yol açar. Burada fıtık sayısı önemli değil. Önemli olan hayat kalitesine etkilerinin ne olduğudur.

MR inceleme ve muayeneler ile hasta bir bütün olarak değerlendirilir. Patlamış fıtık ya da bu fıtığa bağlı yürümede güçsüzlük veya kas gücü zafiyeti, refleks kaybı, his gücü kaybı gibi problemler ile birlikte üstüne sosyal hayatı da kalitesiz yaşıyorsa işte tam bu noktada bel fıtığı mikrocerrahi ile tedavi edilmeli.

Rahatsızlığın Evreleri

Bel fıtığının çeşitli evreleri bulunur. Bu evreler hastada meydana gelen belirtiler ile anlaşılabilir. Fıtığın durumuna göre ise tedavi yöntemleri çeşitlenir. Fıtıklaşmanın görüldüğü diskte yaşanan elastikiyet kaybı yaşanan belirtilerin ayırt edilmesini kolaylaşır.

Fıtık başlangıcında henüz omur ya da sinir üzerinde herhangi bir baskı uygulamadığı durumlarda genel olarak bel ağrısı görülebilir. Ancak fıtık omurga elemanları üzerinde baskı yapmaya başladığında bu ağrının artması ve vücudun alt bölgesine doğru yayılması kaçınılmaz olur.

Bu noktada tek ya da her iki bacakta da ağrı, uyuşma ya da karıncalanma gibi şikayetler ortada çıkar. Fıtığın ilerlediği ve baskıyı arttığı durumlarda ise bacaklarda his kaybı, tuvaleti tutamama, dik yürümekte zorlanma ya da aksayarak yürüme gibi durumlar görülür.

Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığının başlangıç aşamasında günlük hayatta yapılacak ufak değişiklikler şikayetlerin azalmasına ve fıtığın ilerlemesinin durmasını sağlar.

Henüz başlangıç aşamasında hastanın istirahat etmesi, ani ve ters hareket yapmaması ve sırt kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler yapması tavsiye edilir. Bazı durumlarda yaşanan ağrılar, ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınır.

Fıtıklaşmanın ilerlediği durumlarda ise fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Bu uygulamalar da hastanın yaşam kalitesini yükseltmeye ve hastalığın ilerlemesini engellemeye yönelik işlemlerdir. Ancak his kayıplarının meydana geldiği ya da hastanın tuvaletini tutamadığı durumlarda ise ameliyat seçeneği kaçınılmaz hale gelir.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Dış Doktor Anlaşmaları





İletişim Bilgilerimiz

Uyguladığımız tedaviler, anlaşmalı kurumlar, aklınıza takılanlar ve online randevu almak için bizimle iletişime geçin.


TELEFON

0212 543 72 76
0541 376 66 86



ADRES

A+ Rezidans Haksever sok. No:12 Daire 4 İncirli Bakırköy/İSTANBUL


” Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Hekimin hastasını muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçemez. ”


Bizi takip edin

Sosyal Medya Hesaplarımız

Katıldığımız etkinlikler ve yaptığımız uygulamaları görmek için bizi takip edin.



© Copyright 2017 Op. Dr. Çağatay KEMERLİ.

Online Randevu
close slider

    Randevu Formu

    Aşağıdaki formu doğru ve eksiksiz doldurunuz. Talebiniz bize ulaştığında en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

    Adınız Soyadınız*

    E-Mail Adresiniz*

    Telefon Numaranız*

    Mesajınız