Omurilik Daralmaları ve Kaymaları

11/06/2018 0
728xauto-1.jpg

Genellikle 50-70 yaş aralıkları arasındaki kişilerde sıklıkla görülen omurilik kanal daralması, doğuştan ya da daha sonradan da ortaya çıkabiliyor. Bel kısmımızda ortaya çıkan dokuların belli bir zaman diliminde kalınlaşarak kireçlenmesi ve omuriliğin geçtiği kanalı daraltıyor.

Ortaya çıkmasında pek çok sebep sayabiliriz. Ancak bu rahatsızlığın başlıca nedeni genel hareketsizlikten kaynaklanıyor. Bir de bunun üzerine fazla kilonuz varsa omurilik kanal daralmasıyla karşı karşıya gelmeniz neredeyse kaçınılmaz.

Eğer dikkat edilmez ya da tedavi sürecini aksatırsanız sadece yaşam kalitenizi düşürmekle kalmaz aynı zamanda yatağa mahkum kalmak gibi daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Şimdi söz konusu rahatsızlıkla ilgili ayrıntılı açıklamaları sizlerle detaylı olarak paylaşacağım.

Omurilik Kanal Daralması (Spinal Stenoz)

Tıpta “Spinal stenoz” şeklinde adlandırılan omurilik kanalında daralmayı kısaca tanımlamak gerekirse omurilik kanalının ve/veya omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği sinir kanallarının daralmasıdır. Bu durum doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabiliyor.

Boyun ve bel omurgasında görülen Spinal stenozun boyun bölgesinde görülen adı ise “servikal miyelopati” olarak biliniyor. Spinal Stenoz’dan kastımız genellikle bel bölgesindeki stenozdur.

Spinal Stenoz, kişilerin bel ve bacak bölgelerinde çeşitli ağrılara neden olan bir hastalık türüdür. Bu hastalığın birden çok sebebi var. Nedenlerini sıralamak gerekirse;

Spinal Stenoz’un Nedenleri

**- Yaş**: Yaş ilerledikçe omurgadaki kemikleri birbirine bağlayan bağlarda kalınlaşma meydana gelir. yine yaşlanmaya bağlı olarak osteofitler oluşur. Bu da omurilik kanalının daralmasına neden olur.

Diskteki yozlaşma sonucu disk yüksekliği azalır ve disk genişleyerek kanalı daraltır. Faset eklemlerdeki yaşlanma ve kireçlenmeye bağlı yozlaşmalar. Omurilik ve sinir kanalının daraltılması Spinal Stenoz belirtilerini meydana getirir.

**- Kalıtım:** Omurilik kanalı doğuştan dar olanlar hastalarımızda maalesef çok daha erken yaşlarda Spinal Stenoz belirtileri görülebiliyor.

Geçmişte bir omurga ameliyatı geçirdiyseniz ya da travmaları ardından yıpranma ve yozlaşmalara bağlı olarak omurilik kanalını daraltabilir.

**- Bel omurlarındaki kan akımı değişiklikleri.**

Tek tek açıkladığım bu maddeler dışında sigara kullanımından egzersiz yapmamaya, bel fıtığından genetik faktörlere kadar daha pek çok neden sayabiliriz. Eğer bacağınızda uyuşukluk ya da güçsüzlük hissederseniz mutlaka alanında uzman bir hekime danışmalısınız.

Spinal Stenozun Belirtileri

– Hareketle artan, dinlenmekle azalan ağrıları ilk sebepler olarak gösterebiliriz. Ağrı öne doğru eğilmekle kısmen azalır, geriye doğru kaykılmakla da artar. Özellikle yokuş çıkarken ya da merdiven inerken bu rahatsızlığı ciddi bir şekilde fark edersiniz.

– Bacaklarda uyuşma, karıncalanma, üşüme, sıcak hissetme, güçsüzlük, yorgunluk.

– Beceriksizlik, sık düşme, yürürken ayak ucunun takılması.

Tüm bu sıraladığımız sebepleri sizlerin fark etmesi için sıraladık. Ancak Spinal Stenoz’un asıl kesin teşhisi için mutlaka MR ve Tomografi gibi ileri tetkik metodları gerekiyor.

Spinal Stenozun Tedavisi

Spinal Stenoz yani omurilik kanal darlığının kesin tedavisi mikrocerrahi yöntemiyle mümkündür. Kanal mikroskop altında genişletilebilir. Bu cerrahi tedavinin yanında;

– Lomber fleksiyon egzersizleri spinal kanalın çapını kısmen genişletilmesi
– Anti-romatizmal ilaçlar
– Kilo verilmesi
– İstirahat
– Epidural steroid uygulamaları yapılabilir.

– Cerrahi olarak da Spinal stenoz hastalarının çoğunda cerrahi dışı tedaviler sonuç vermediği için yapılan müdahale; sinirlere olan baskının ortadan kaldırarak hastanın normal bir hayat sürmesine yardımcı olmak şeklindedir.

Hastalarımızın şikayetlerine göre hastalığın tedavi yöntemi de farklılık gösteriyor. Örneğin, rahatsızlığınız hafif düzeyde ise hastanın şikayetine göre farklı tedavi yöntemleri yeterli olabilirken bazı durumlarda da yukarıda belirttiğim gibi cerrahi müdahaleler şart olabiliyor.

Şikayetiniz ne düzeyde olursa olsun mutlaka uzman bir hekime gitmeyi ihmal etmeyin. Sağlığınız için tedaviye geç kalmayın.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Dış Doktor Anlaşmaları





İletişim Bilgilerimiz

Uyguladığımız tedaviler, anlaşmalı kurumlar, aklınıza takılanlar ve online randevu almak için bizimle iletişime geçin.


TELEFON

0212 543 72 76
0541 376 66 86



ADRES

A+ Rezidans Haksever sok. No:12 Daire 4 İncirli Bakırköy/İSTANBUL


” Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Hekimin hastasını muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçemez. ”


Bizi takip edin

Sosyal Medya Hesaplarımız

Katıldığımız etkinlikler ve yaptığımız uygulamaları görmek için bizi takip edin.



© Copyright 2017 Op. Dr. Çağatay KEMERLİ.

Online Randevu
close slider

    Randevu Formu

    Aşağıdaki formu doğru ve eksiksiz doldurunuz. Talebiniz bize ulaştığında en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

    Adınız Soyadınız*

    E-Mail Adresiniz*

    Telefon Numaranız*

    Mesajınız